Drama’dan Tuzla’ya Dostluk Köprüsü

Geçtiğimiz yıl Yunanistan’a mübadele gezisi düzenleyen Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Drama ve Doğu Makedonya’dan gelen misafirlere ev sahipliği yaptı. Başkan Yazıcı, “Sosyal, ekonomik, kültürel işbirliklerinden oluşabilecek ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız” dedi.
Tuzlalı mübadillerin göç ettiği kentlerden birisi olan Yunanistan’ın Drama Şehri ve Doğu Makedonya Eyaletinden vali, milletvekili, belediye başkanı, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, işadamları, kültür derneklerinin temsilcileri, Tuzla’yı ziyaret etti. Heyette, Drama Bölge Valisi Xanthopoulos Loannis, Milletvekili Karagiannidis Christos, Drama Prosotsani Belediye Başkanı  Lysselis Aggelos, Drama Paranesti Belediye Başkanı Sotiriadou Aleksandra, Drama’nın yeni seçilen Bölge valisi Patakakis Anargyros, Drama’nın yeni  seçilen Belediye Başkanı temsilcisi Demertzis Georgios, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesel Konseyi Üyesi Kefalidou Androniki, Yeni Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesel Konseyi Üyesi Chiraki Georgia, Dram Bölgesel Birimi Başkanı Xanthopoulos Loannis’in Özel Danışmanı Paraschou Konstantinos, Doğu Mekedonya Teknik Odası Başkanı Kyriazidis Dimitrios, çeşitli sektörlerden iş adamları, kültür derneklerinin temsilcileri yer aldı.
Balkanlardan gelen heyete Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcıları Dr. Turgut Özcan ve Kevser Şamlı, Tuzla Belediyesi Meclis Üyeleri ev sahipliği yaptı. Heyet, Tuzla Belediyesi halk oyunları ekibinin Rumeli yöresi folklor gösterisi ile karşılandı.

Başkan Yazıcı: İlişkilerimizi Geliştireceğiz
Tuzla Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Sarayı’nda düzenlenen toplantıda ilk konuşmayı Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı yaptı. Geçtiğimiz yıl düzenlenen gezideki sıcak karşılama için heyete teşekkür eden Başkan Yazıcı, “Mübadele gibi bir tarihi olayın bizleri bir araya getirmesi bizi bir taraftan üzüyor bir taraftan da mutlu ediyor. Tarihi kökene sahip 2 millet olarak birbirimize yabancı değiliz. Hatta dünyada bazı milletler Türkler ve Yunanlılar’ı birbirine benzetir. Tarihi, ticari ve kültürel faaliyetlerimizi birlikte yapmaktan mutluluk duyarız. Yunanistan ile Türkiye arasındaki bir mübadelenin 90’ıncı yılı için yapmış olduğumuz Yunanistan ziyaretinin sonrasında ortaya çıkmış olan ilişkilerin şuanda devamını görebiliyoruz. Bundan sonra protokol ziyaretleri değil, sosyal, ekonomik, kültürel işbirliklerinden oluşabilecek ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız” dedi.

Loannis: Biz Kardeşiz
Drama Bölge Valisi Xanthopoulos Loannis, mübadeleye dikkat çeken konuşmasında 2 çarpıcı örnek verdi. “Babaannem hep 'Benim anavatanım Türkiye' derdi. Benim annem Giresunlu, babam Samsunlu” diyen Loannis, “Drama türküsündeki Hasan Tuzlalı değildi ama Tuzla’da yaşayan Dramalılar var. O yüzden biz kardeşiz. 1 yıl önce sizin ziyaratenizle başlayan ilişkimizi devam ettirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Başkan Yazıcı, Türk Kahvesi ve Lokumu Hediye Etti
Toplantı, karşılıklı hediyeleşme ile sona erdi. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, heyete Türk kahvesi, lokum ve Tuzla’yı tanıtan kitapçıklardan oluşan bir set hediye Etti. Drama Bölge Valisi Xanthopoulos Loannis ve beraberindeki heyet, Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan ile birlikte Tuzla Belediyesi Ayyıldız Sosyal Tesisleri’ndeki akşam yemeğinin ardından Tuzla Rumelililer Derneği’ni ziyaret etti. Heyet, derneğin halk oyunları ekibinin gösterisi ile karşılandı.
Drama Bölge Valisi Xanthopoulos Loannis ve beraberindeki heyetin Tuzla programı, tekne gezisi ile sona erdi.