Muhteşem Binyıl’da Fatih ve Osmanlı Devleti’nin Yükselişi Anlatıldı

Tuzla Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Muhteşem Binyıl isimli özel etkinliğin 4. programında Fatih ve Osmanlı Devleti’nin Yükselişi konusu işlendi.
İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Serdar Tuncer ve Cihan, şiirler ve müzik dinletisi ile gönüllere hitap etti. Tarihçi yazar Talha Uğurluel, sinevizyon gösterimi eşliğinde yaptığı sunumda Fatih Sultan Mehmet’in hayatını, İstanbul’un fethini ve Osmanlı Devleti’nin yükseliş dönemini izleyicilerle paylaştı. Uğurluel, konuşmasına Peygamber Efendimiz’in  “İstanbul mutlaka fethedilecek. O’nu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” müjdesini hatırlatarak başladı. İstanbul’un fethinin stratejik önem taşıdığını belirten Uğurluel, “Dünyanın en çok kuşatılan şehri olan İstanbul, kuşatmalara en hazır şehirdi. Haliç’in ağzı bile zincirle kapatılmıştı” diyerek savunmaya verilen önemi, dolayısıyla fethin zorluğunu dile getirdi. Askeri strateji, kararlılık ve inançlı yaklaşımla fethedilen İstanbul’un tarih, sanat ve kültür birikimine zarar verilmediğini belirten Uğurluel, bu mirasın korunarak yaşatılması gereken zengin bir birikim olduğunu söyledi.
Uğurluel, Osmanlı Devleti’nin yükseliş döneminde fetihlerle genişleyen coğrafi sınırları ve yönetimine kattığı ülke sayısı artış gösterirken yönetimdeki adalet önceliği ve hassasiyetini yitirmediğini belirtti.